Q&A Persoonlijke Groei
Q&A Persoonlijke Groei

Q&A Persoonlijke Groei 20-08-2019 | Q&A

Groei en ontwikkeling is de sterkste motivatie die er is voor ons als mens.

Voor Bedrock Magazine beantwoordde ik de vragen van de lezers over persoonlijke groei.

 

 

  1. In hoeverre draagt geld bij aan persoonlijke groei?

 

Voor het gemak neem ik aan dat het gaat over ‘geld verdienen’ in relatie met persoonlijke groei.

Door geld kan je status of aanzien hebben, maar je van binnen tóch triest, alleen en ongelukkig voelen. In persoonlijke groei gaat het erom dat je voldoening en geluk van binnen ervaart omdat je dingen doet die jou energie geven, dus ook je werk. Geld is dan een bijkomstigheid maar niet het doel op zich. 

Je passie is zo’n sterke drijfveer dat dit ervoor zorgt dat je in jezelf gelooft en je niet snel opgeeft. Als geld je drijfveer is dan geef je al op als er niet genoeg van binnenkomt. Voel je het verschil? Bij je passie ben je bereid soms ook een stapje terug te doen want je hebt vertrouwen dat het goed komt en je geeft veel minder snel op. Geld kan natuurlijk wel motiveren om verder te groeien in je passie.

 

Een goede vraag voor jou: wat zou je doen als geld en tijd er niet toe doen?

  1. Waar haal je inspiratie voor persoonlijke groei vandaan als je omgeving hier niet mee bezig is?

 

Ik kan mij voorstellen dat als persoonlijke ontwikkeling iets is waar jij aandacht aan wilt besteden en jouw omgeving niet meebeweegt dat dit ‘alleen’ kan voelen. Gelukkig is er anno 2019 genoeg over geschreven op internet zoals Bedrock bijvoorbeeld.


Hier vind je nog meer inspiratie. Je kan ook eens kijken bij lezingen van The School of Life in Amsterdam. Je zal zien dat je vanzelf mensen ontmoet of tegenkomt die hier ook mee bezig zijn. Het mooie is wel dat jij jouw omgeving vanuit jouw eigen interesse en enthousiasme hiermee kan inspireren! Doe dat dus echt, deel je ervaringen of vraag ze mee.

 

  1.  Tips voor meer bevestiging uit jezelf te laten komen i.p.v. externe?

 

Interne referentie gaat over dat jij voelt en weet dat je goed genoeg bent zonder dat je daarvoor erkenning van buitenaf nodig hebt. Wat heb jij nodig om die erkenning zelf te voelen? Onderzoek eens hoe jij over jezelf denkt of praat. Zet dit eens op papier in twee rijen: negatieve én positieve gedachten. Check eens bij de negatieve gedachten:

 

• Zijn deze realistisch?

• Zijn deze ook echt 100% waar?

• Wat zou er gebeuren als je deze niet langer meer gelooft?

• Wat levert het je dan op?

 

Deze vraagt laat al zien dat je je bewust ben van externe referentie. De vraag is: wie ben jij, hoe zie jij eruit, wat zou jij doen als je 100% zelfvertrouwen hebt? Probeer je dat eens te verbeelden.

Heb je dat beeld? Kijk wat of wie (hulp) je nodig hebt om daar te komen.

 

 

  1.  Wat is de goede balans tussen tevreden zijn met wat je nu hebt en doelen zetten en erachter na gaan?

 

Wanneer ben jij tevreden en wat vind jij voor jezelf een goede balans? Tevreden zijn gaat over rusten in de situatie zoals deze nu is met al het mooie en minder mooie. Kijk dan wat je graag zou willen. Wat is jouw brandende verlangen? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Dat is jouw brandstof om je doelen te verwezenlijken.

 

Een brandend verlangen levert energie op dus ook al heb je het nu nog niet bereikt, je weet dat je onderweg bent en dat je daar hoe dan ook komt. Je bent oké met de situatie nu en weet wat je nodig hebt om dat brandende verlangen te bereiken en daar krijg je energie van.

 

  1.  Hoe denk jij over de relatie tussen uit je comfortzone stappen en persoonlijke groei?

 

 

Je comfortzone staat voor jouw ‘veilige’ zone. Buiten jouw comfortzone is onbekend terrein en daar voelt het vaak spannend en eerst onwennig. Of deze ervaring van buiten je comfortzone nou goed gaat of niet, maakt niet uit. Je leert er altijd wat van en als je die lessen meeneemt, dan ben je weer een stuk wijzer en groei je dus want je hebt iets nieuws ontdekt over jezelf.

 

Fouten maken, dingen voor de eerste keer doen dáár zit de groei.

Vragen die je kan stellen;
⁃ Wat heb ik ervaren?
⁃ Wat heb ik ontdekt?
⁃ Wat heb ik geleerd?

 

• Hoe kun je hierbij doelen formuleren?

Bij doelen stellen is het belangrijk dat je ze niet alleen weet, maar ook een brandend verlangen hebt om deze te verwezenlijken en dat je weet wat je nodig hebt om deze te behalen.

Wellicht kunnen deze 6 criteria je helpen:

 

• Is je doel positief geformuleerd?

• Is jouw doel realistisch gezien haalbaar?

• Ligt het binnen je eigen controle?

• Zijn er meerdere manieren om je doel te bereiken?

• Is jouw doel zowel goed voor jou als voor de ander?

• Is jouw doel zintuigelijk waarneembaar (voelen, ruiken, horen, zien)?

  1.  Hoe vind je de balans tussen wie je bent en zijn wie je wilt zijn?

 

Allereerst geef ik je even mijn definitie van deze begrippen voordat er miscommunicatie ontstaat. Wie je bent= nu, de realiteit hoe jij gevormd bent door je opvoeders, je omgeving, het geloof over jezelf en de gedachten die jij hebt over jezelf. Wie je wilt zijn= wat jij echt diep in je hart wil en wilt zijn. Je weet dat jij je gedachten niet bent maar hebt. Je hebt dus een keuze. Zeg het maar….wie wil je zijn?

 

Gelukkig kan je je gedachten en geloof veranderen dus daarmee kunnen we stellen dat je ook kan transformeren van wie je bent naar wie je wilt zijn. Wie ben jij zonder al jouw gedachten? Het is mijn optiek dus geen balans maar een keuze. Ben je bereid vanuit je hart te spreken en wat wil je dan het liefst? Dat gaat over wie je wilt zijn. Durf je te ervaren wat je werkelijk wilt? Hier is moed, vertrouwen en geloof in jezelf voor nodig.

 

 

  1.  Hoe weet je wanneer het tijd is om (prof) hulp in te schakelen bij het bereiken van je doelen.

Wanneer jij voelt dat het tijd is om hulp in te schakelen. Dat is bijvoorbeeld je elke keer tegen hetzelfde aanloopt of vastzit of als je geen idee hebt hoe je het anders moet doen. Doelen stellen is mooi, alleen het is pas écht fijn als je weet hoe daar ook moet komen.

 

In mijn werk als coach kan ik je helpen om je een spiegel voor te houden, de juiste vragen te stellen en tot aha-momenten te komen. Daardoor gaat je motor aan en weet jij precies wat je nodig hebt om daar te komen met zelfvertrouwen. Ik geloof erin dat hulp vragen een uitnodiging is tot ontvangen. Vind jij het jezelf en je doel waard om hulp te vragen?

  1. Hoe zorg je voor een dagelijks goede routine zonder dat het stressvol wordt voor jezelf?

Dit is persoonsgebonden maar gaat eigenlijk over je energiemanagement. Belangrijk dat er niet meer energie uitgaat dan er binnenkomt op een dag, anders raak je op langer termijn uitgeput. Het is dus goed om te kijken wie of wat kost mij energie op een dag? En wie of wat geeft mij energie op een dag?

 

Zorg dat deze in balans zijn en het liefst dat de energiegevers groter zijn, zodat je met energie de dag eindigt.

Mocht je oververmoeid, uitgeput of helemaal leeg zijn dan is het belangrijk om de energievreters te beperken en voornamelijk te focussen op de energiegevers (mensen, activiteiten en dingen). Houdt dit bijvoorbeeld een week lang bij.

  1.  Tips voor een zachtaardig iemand wie soms meer voor zichzelf wil opkomen?

 

Dit gaat over jezelf toestaan om de ruimte te nemen om jezelf te uiten. Ik raad je aan om hiermee te experimenteren. Kijk wat bij jou past. Wellicht kan in lastige situaties benoemen dat je hier moeite mee hebt en aan werkt.

 

Je zal ook merken dat als jij dit aangeeft wat hierin jouw behoefte is, dat mensen je vanzelf helpen of respect voor hebben. Daarnaast kan je ook altijd zeggen dat je later op iets terugkomt zodat je even de tijd hebt om erover na te denken wat je wil zeggen.

 

Contact

Zayra Muller

Training en Coaching

Copy rights

© Zayra Muller